Гурилтай шөл
Скрандтон их сургуулийн судалгааны багийнхны судалгаагаар цэвэр гурилан бүтээгдэхүүний исэлдэлтийн эсрэг чадавх нь үйлдвэрлэлийн гаралтай гурилан бүтээгдэхүүнээс 3 дахин их байдаг нь батлагдсан юм. Судлаачид үйлдвэрлэлийн гаралтай гурилан бүтээгдэхүүн болон гурван өөр брэндийн шпагеттийг цэвэр гурилтай харьцуулсан судалгаа хийснээр, үр дүнд нь цэвэр гурилан бүтээгдэхүүнийг хүнсэндээ үргэлж хэрэглэвэл зүрхний шигдээсээс сэргийлж чадна гэдгийг гэрчилжээ. Үүний шалтгаан нь цэвэр гурилан бүтээгдэхүүний фибер нь холестерол багаас болжээ. Цэвэр гурилан бүтээгдэхүүн цусны даралтыг бууруулах, зүрхний шигдээсээс сэргийлэх үйлдэлтэй карбоны хүчил агуулдаг байна. Цэвэр гурилан бүтээгдэхүүний исэлдэлтийн эсрэг чадавх нь жимс, хүнсний ногооны чадавхиас ч илүү байдаг.
Буурцгийн компот
2004 онд Америкийн хөдөө аж ахуйн яамнаас хийсэн судалгаа зарим хатаасан буурцаг исэлдэлтийн эсрэг амин дэм агуулж байдгийг баталжээ. Гэхдээ бид ихэнхдээ буурцгийн компот иддэг. Колорадо мужийн их сургуулийн шим судлаач Марк Бракдоктор буурцгийн компот исэлдэлтийн эсрэг амин дэм агуулж байх эсэх тухай судалгаа хийжээ.
Марк Брак доктор болон түүний судалгааны багийхан 2009 онд "Хөдөө аж ахуйн ухаан" хэмээх судалгааны илтгэлдээ буурцгийн компотод их хэмжээний карбоны хүчил болон агуулж буйг олж мэдсэн байна. Улаан буурцаг хамгийн их агуулж байдаг бол гүн улаан буурцаг, хар буурцаг дараална. Үнэндээ гүн өнгийн буурцгийн компот хорт генийг устгах, хүний биеийн эрүүл эсийг хамгаалах, ОЫА-ын гэмтлийг засах исэлдэлтийн эсрэг амин дэм нь цагаан өнгийн буурцгаас 3 дахин их байдаг аж.
Өндөг
Америкийн хөдөө аж ахуйн яамны эрт өтлөлтийн эсрэг судалгааны төвийн судлаачид өндөгний шар дахь лутен нь бууцайн лутенээс хүний биед шингэх нь хурдан, өндөгний шарын тосорхог элемент нь хүний биеийн исэлдэлтийн эсрэг ажиллагааны хурдацыг ахиулдаг гэж үзжээ. Өндгөнд 25 хувийн лутен байдаг нь бууцайн лутенийн хэмжээний дөрөвний нэг хувь юм. Гэхдээ шингэх хурд нь 3 дахин хурдан байдаг гэжээ.
Тараг
Тараг уух дуртай юу? Нэг аяга тослог багатай тараг нь чанасан бууцайгаас 25 хувийн био рибофлавиныг илүү агуулна. Био рибофлавин нь исэлдэлтийн эсрэг амин дэм биш, гэхдээ исэлдэлтийн эсрэг ажиллагаанд идэвхтэй үйлдэл үзүүлдэг.
Попкорн
Попкорн нь хүний биед дутагдаж боломгүй үйлдэлтэй хүнс ажээ. Yinson доктор өглөөний хөнгөн хоол болон амттан дессертэд туршилт хийснээр Попкорнд 2.5 хувийн карбоны хүчил агуулагдаж байдгийг мэдсэн байна. Энэ нь бусад тариалангийн гаралтай хүнсний бүтээгдэхүүнээсээ өндөр аж. Yinson доктор хэлэхдээ "Попкорн их хэмжээний карбоны хүчил агуулж байгаа шалтгаан нь хэт их боловсруулаагүйтэй холбоотой юм" хэмээжээ. Боловсруулах явц нь хэдий хялбар бол үр тарианы бүтээгдэхүүний исэлдэлтийн эсрэг амин дэмийг төдий их агуулж байдаг ажээ.
|